Cloudflare käyttöohje - 5 kohtaa miten ottaa Cloudflare käyttöön

Cloudflare käyttöohje - 5 kohtaa miten ottaa Cloudflare käyttöön

Esittely

Tämä on Cloudflare käyttöohje, jonka tarkoitus on opastaa miten otat nopeasti heidän tarjoaman CDN palvelun käyttöön omille kotisivuillesi. Löysin useita eri käyttöohjeita englannikis, mutta valitettavasti suomen kielellä en löytänyt yhtään aloittelijaystävällistä ja simppeliä opasta, joten päätin kirjoittaa lyhyen ja simppelin dokumentaation siitä, miten Cloudflaren ilmainen CDN (Lue alla mikä CDN on) otetaan käyttöön. Tuonetti:n sivut ovat myös kyseisen palvelun takana, sillä se nopeuttaa sivujen toimivuutta ja latautumista sekä parantaa kotisivujen tietoturvaa. Palvelusta löytyy myös valtava määrä muitakin kotisivujen toimivuutta parantavia ominaisuuksia.

Valmistelut

Tarkista, että sinulla on pääsy verkkotunnuksiesi nimipalvelin asetuksiin. Nimipalvelinasetuksien sijainti riippuu siitä, mitä kautta olet verkkotunnuksesi (eli kotisivujesi osoite esim. tuonetti.fi) rekisteröinyt. Yritä etsiä rekisterinpitäjäsi hallintapanellista seuraavilla termeillä: "Nimipalvelimet" tai "Nameservers". Jotkut palveluntarjoajat eivät salli nimipalvelimien muutosta. Mikäli et löydä kohtaa, josta pääsisist muokkaamaan verkkotunnuksesi nimipalvelimia niin ota yhteyttä palveluntarjoajaasi.

Ohje

1 - Rekisteröidy

Aloita rekisteröimällä käyttäjä osoitteessa https://dash.cloudflare.com/sign-up. Kun olet rekisteröitynyt, pääset lisäämään verkkosivusi hallintapaneelista. Seuraa alla olevia ohjeitamme lisätäksesi verkkosivusi.

2 - Lisää uusi verkkotunnus

Klikkaa “+ Add Site” ja syötä verkkosivusi osoite ensimmäiseen kenttään.-

Jatka eteenpäin ja odota, kunnes Cloudflare tarkistaa verkko-osoitteesi ja valitse itsellesi sopiva pakettivaihtoehto. Suosittelemme aloittamaan Cloudflaren ilmaisella paketilla ja tutustumaan maksullisiin vaihtoehtoihin myöhemmin.

3- DNS Tietueiden automaattinen skannaus (DNS Records)

Tässä kohtaa Cloudflare skannaa verkko-osoitteesi DNS-tietueet ja pyrkii listaamaan kaikki olemassa olevat DNS-asetukset. Tämä voi kestää pienen hetken. Tarkista, että tietueet ovat oikein vertaamalla niitä nykyiseen DNS-tietuehallinnan näkymään. Mikäli sinulla ei ole pääsyä DNS tietueiden hallintaan, pyydä sitä nykyiseltä verkkosivujen ylläpitäjältäsi.

Kun DNS tietueet ovat oikein asetettu, paina “Continue”.

4 - Nimipalvelimien päivitys (Nameservers)

Jotta Cloudflare voi hallinnoida verkko-osoitteesi tietoja ja liikennettä, joudut päivittämään verkko-osoitteesi nimipalvelimet. Nimipalvelimet saa yleisimmin päivitettyä menemällä osoitteesi palveluntarjoajan verkkopaneeliin, mistä löydät Domain-osoitteen hallinnan.

Päivitä nimipalvelimesi Cloudflaren ohjeiden mukaisesti. Ota huomioon, että nimipalvelinmuutokset voivat kestää useita tunteja. Cloudflare automaattisesti tarkistaa ajoittain, milloin nimipalvelinmuutos on astunut voimaan verkko-osoitteellesi, joten voit tässä kohtaa jatkaa muita hommiasi, kunnes saat varmistussähköpostin palvelun aktivoitumisesta.

5 - Verkkosivusi on nyt suojattu!

Löydät kaikki hallitsemasi verkkosivut täältä: https://dash.cloudflare.com

Alta löydät vielä tarkemmin selitettynä, mitä kaikkea tästä palvelutsta hyötyy.

cloudflare käyttöönotto

Mikä ihmeen Cloudflare?

Cloudflare nopeuttaa sivujen latautumista ja nostaa verkkosivujen turvallisuutta. Palvelu toimii suojaavana kerroksena verkko-osoitteesi ja verkkopalvelimesi edessä, joka tarjoaa suuren määrän erilaisia lisäominaisuuksia, joista jokainen verkkosivuja ylläpitävä taho hyötyy. Merkittävimpänä ominaisuutena on palvelun valtava verkko, joka pystyy suojaamaan sivusi palvelunestohyökkäyksiltä piilottamalla palvelimiesi IP-osoitteen heidän omien palvelimiensa taakse. Kun otat palvelun käyttöön, kaikki verkkosivujen liikenne kulkeutuu ensin Cloudflaren palvelimien kautta. Tämä voi olla osalle käyttäjistä iso luottamusongelma, ja jokaisen tulee itse miettiä, luottaako tässä tapauksessa tämän tapaiseen suuryritykseen.

Content Delivery Network (CDN), eli sisällönjakeluverkko

Sisällönjakeluverkko (CDN) muodostuu maantieteellisesti hajautetuista palvelimista, jotka tarjoavat verkkosivujen staattista sisältöä asiakkaalle lähimpänä olevalta välityspalvelimelta. Tämä tekniikka nopeuttaa sivujen latautumista ja parantaa isojen sivustojen toimivuutta suuren rasituksen alla. Cloudflare tarjoaa ilmaiseksi kaikille lisätyille verkko-osoitteille CDN-palvelun. Cloudflare tallentaa myös sivusi staattisia tiedostoja heidän erittäin nopeaan välimuistiinsa, joka nopeuttaa entisestään sivujesi latautumista.

Suojaus DDoS -hyökkäyksiä vastaan

Palvelunestohyökkäys (Denial of Service, DoS), on verkkohyökkäys jonka tarkoitus on estää verkkopalvelun käyttö kaikilta. DDoS-hyökkäys toimii yleisesti käytännössä niin, että sadat tai jopa tuhannet palvelimet laitetaan yhdistämään toistuvasti yhteen tiettyyn IP-osoitteeseen. Jokainen palvelin tekee jatkuvasti raskaita pyyntöjä kohdepalvelimelta, jolloin kotisivujen palvelin hyytyy, eikä pysty enään toimimaan oikein.

Palvelunestohyökkäys voi vahingoittaa yrityksen toimintaa tukkimalla liikenteen yrityksen verkkopalvelimelle. Cloudflare piilottaa palvelimen oman IP-osoitteen heidän omien palvelimiensa taakse, jotka ovat rakennettu kestämään todella suuria palvelunestohyökkäyksiä

Cloudflare käyttöohje - Lisäominaisuudet

DNS-Välilehti ( DNS Records)

Tämän välilehden alta voit muokata DNS-tietueita. Samasta näkymästä näet myös, mistä kaikista osoitteista liikenne kulkee Cloudflaren läpi, ja minkä läpi liikenne on suoraa palvelimellesi. Suosittelemme ohjaamaan kaiken mahdollisen liikenteen Cloudflaren läpi, jotta palvelimesi IP-osoite ei vuoda julki potentiaaliselle hyökkääjälle.

SSL/TLS-välilehti

Tämän välilehden alla pääset tekemään muutoksia ja asetuksia SSL-salaukseesi. Suosittelemme ehdottomasti asettamaan SSL-asetuksen kohtaan “Full” tai “Full (Strict)”. Jälkimmäisellä asetuksella pakotat SSL-suojauksen pakolliseksi verkkosivuillesi.

Edge Certificates-välilehdestä pääset muokkaamaan mm. HTTP Strict Transport Security (HSTS)-asetuksia. Jotka tehostaa entisestään sivun liikenteen turvallisuutta. Samalla sivulla voit kytkeä "Always Use HTTPS" -asetuksen päälle, jota itse suosittelen aina.

Origin Certificates-välilehdestä pääset tilaamaan itsellesi Cloudflaren oman SSL-sertifikaatin. Tämä sertifikaatti on varmennettu, joten sitä voi käyttää sivujen SSL-sertifikaattina oikein hyvin.

Speed-välilehti

Verkkosivujen latausnopeuden tärkeyttä ei voi tarpeeksi korostaa nykypäivänä. Speed-välilehden takaa löydät useita eri ominaisuuksia sivustosi nopeuttamiseksi. Mikäli et verkkosivusi puolella jo optimoi CSS, Javascript ja HTML-tiedostojasi (Minify), voit tehdä sen automaattisesti Cloudflaren avulla.

Caching-välilehti

Cloudflaren välimuisti ja CDN nopeuttavat sivujasi sekä säästävät verkkopalvelimen kaistaa. Kun teet muutoksia verkkosivuillesi, välimuisti olisi hyvä tyhjentää, jotta sivut eivät näyttäisi rikkinäisiltä käyttäjille. Tätä kautta pääset tyhjentämään Cloudflaren välimuistin painamalla “Purge Everything”-nappia. Jos teet isompia muutoksia verkkosivuillesi, niin suosittelemme laittamaan “Development Mode”-asetuksen päälle.

Cloudflare Access

Korvaa yrityksesi VPN verkko helppokäyttöisellä palvelulla, joka suojaa kriittiset kirjautumissivut hyvin nerokkaalla tavalla. Lue artikkelimme aiheesta ja opi miten tekin voitte suojata esimerkiksi WordPress sivujen ylläpitosivun tällä palvelulla.