Google Search Console ohje sen käyttöönottoon

Google Search Console ohje sen käyttöönottoon

Google Search Console on jokaisen kotisivujen ylläpitäjän ja rakentajan yksi tärkeimmistä työkaluista. Varsinkin hakukoneoptimoinnin kannalta tämä työkalu on todella tarpeellinen. Google Search Consolen avulla seuraat millä kaikilla hakutermeillä sivusi näkyy Googlen hakutuloksissa ja kuinka monta kertaa sivuillesi on näiden hakutermien kautta päädytty. Tällä työkalulla selvität helposti mitä voisit tehdä, että kotisivusi sijoittuisi paremmin Googlen hakutuloksissa. Google Search Consolen kautta näet siis miltä kotisivusi näyttää Googlen hakukoneen silmin. Tässä Google Search Console ohjeessa käymme läpi, miten otat sen käyttöön omilla kotisivuillasi.

Valmistelut

Tarvitset voimassaolevan Google tilin (@gmail.com tai G Suite tunnukset), jotta voit aktivoida Google Search Consolen. Tarvitset myös pääsyn kotisivusi tiedostonhallintaan esimerkiksi FTP-yhteyden kautta tai webhotelli palveluntarjoajan hallintapaleelin tiedostoselaimesta, sillä tulemme lisäämään yhden pienen HTML-tiedoston sivustosi juureen. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös DNS-vahvistusta, jolloin tarvitset pääsyn verkkotunnuksesi DNS-tietueiden hallintaan. Tämäkin löytyy normaalisti palveluntarjoajasi hallintapaneelista.

1 - Lisää uusi verkkotunnus

Avaa aivan ensimmäisenä Google Search Console ja mikäli sinulla on useampi Google tili niin valitse millä tilillä haluat hallinta tätä työkalua. Mikäli käytät useampaa aliverkkotunnusta esimerkiksi: "www.esimerkki.fi", "kauppa.esimerkki.fi", "blogi.esimerkki.fi" (tunnetaan myös URL-etuliitteinä) niin valitse kohta "Verkkotunnus". Jos käytät vain yhtä osoitetta kuten: "esimerkki.fi" tai "www.esimerkki.fi", niin valitse kohta "URL-etuliite".

Verkkotunnus -kohta vaatii sinulta pääsyn verkkotunnuksesi DNS-tietueisiin.
URL-etuliite -vaihtoehto käyttää verkkotunnuksen vahvistuksessa yksittäistä html-tiedostoa, joka siirretään kotisivujen tiedostojuureen.

Syötä verkkotunnus ja paina "Jatka".

2 - Verkkotunnuksen vahvistaminen HTML tiedostolla

Mikäli valitsit kohdan "Verkkotunnus" jatka vaiheeseen #3.

Lataa HTML-tiedosto klikkaamalla esille tullutta nappia ja lataa tämä tiedosto kotisivujesi juureen. HTML-tiedosto pitäisi olla saatavilla kun avaat kotisivujesi osoitteen ja laitat perään kyseisen HTML-tiedoston nimen. (esimerkki: https://www.esimerkki.fi/google773d4c4e38cca8b5.html)

Kun HTML-tiedosto on kotisivujesi juuressa, paina "Vahvista"-nappia.

Siirry vaiheeseen #4

3 - Verkkotunnuksen vahvistaminen DNS-tietueen avulla

Avaa verkkotunnuksesi DNS-tietueiden muokkaamista varten tarkoitettu hallintapaneeli. Tämä hallintapaneeli löytyy yleisesti palveluntarjoajasi asiakastilin kautta löytyvästä hallintapaneelista kuten cPanel. Lisää uusi TXT-tietue ja kopio arvoksi Google Search Consolessa ilmoitettu "google-site-verification"-alkuinen tekstin pätkä. DNS-tietueiden päivitys voi kestää useita tunteja, joten voit pitää tässä kohtaa tauon!

Kun DNS-tietueet ovat päivittyneet, niin paina "Vahvista".

4 - Google Search Console on nyt aktivoitu

Tässä kohtaa et vielä huomaa mitään kovinkaan hyödyllistä Google Search Consolen hallintapaneelissa. Järjestelmä alkaa tässä kohtaa keräämään tietoa kotisivujesi kehittymisestä. Joudut siis odottelemaan, että sivustollasi tapahtuu liikennettä ja muutoksia ennenkuin näet mitään varsinaista dataa kotisivuistasi. Voit toki tässä kohtaa jo lisätä kotisivujesi sivustokartan Google Search Consoleen auttaaksesi Googlen hakukonerobotteja selaamaan kotisivujesi sisältöä entistä tehokkaammin.

Miten moderni hakukonerobotti toimii?

Hakukonerobotti vierailee verkkosivuillanne, lukee kaikki tekstit, klikkailee kaikki linkit auki sekä tekee kaikesta tästä omat johtopäätöksensä. Mikäli sivun lukeminen on robotille helppoa ja se saa kaiken tarvittavan tiedon, se palkitsee paremmalla hakutuloksella. On siis tärkeää, että rakennat sivusi jo alusta lähtien loogisesti. Mieti tarkasti, miten sivusi linkittyvät toisiinsa ja millä sivulla on mitäkin tietoa. Etusivun tulisi olla hermokeskus, josta niin potentiaalinen asiakas kuin hakukonerobottikin löytää oikean ja tarvittavan tiedon välittömästi. Piirrä siis jo paperille hyvä sivukartta, jonka perusteella rakennat sivusi.

Google Search Console ohje

Eri ominaisuudet ja toiminnot Google Search Consolessa.

Kehitys

Tästä osiosta löydät miten kotisivujesi hakukoneliikenne on kehittynyt ajan saatossa. Näet myös listan kaikista termeistä ja hakusanoista, joilla sivustosi on näkynyt Googlen hakutuloksissa ja kuinka monta kertaa näitä tuloksia on klikattu. Kehitys-välilehteen on myös listattu mitkä kaikki sivut Googlen hakukone on indeksoinut kotisivuiltasi.

Kattavuus

Tämän sivun tärkein osio on "Virhe"-merkinnät. Sivu kertoo sinulle mitkä kaikki sivut Google on indeksoinut, mutta samalla varoittaa sinua jos se huomaa sivuillasi jotakin sellaista joka voisi mahdollisesti estää Googlea indeksoimasta sivujasi. Indeksointivirheet ovat todella iso miinus hakukoneoptimoinnin kannalta, sillä virheet estävät Googlea lisäämästä sivua hakutuloksiin.

Lue seuraavaksi miten Google Analytics otetaan käyttöön.