Ilmainen kuvapankki bloggaajan avuksi - TOP 6 Kuvapankkia

Ilmainen kuvapankki bloggaajan avuksi - TOP 6 Kuvapankkia

Ilmainen kuvapankki voi monessa tilanteessa pelastaa bloggaajan arjen. Eri mediat liitettynä blogitekstiin kohentavat blogin sisältöä ja tekevät artikkelista eloisamman. Moni bloggaaja saattaa kirjoittaa aiheista, joista heidän on hyvin hankala itse ottaa kuvia. Netti on onneksi pullollaan palveluita, joita kutsutaan kuvapankeiksi. Suurin osa näistä palveluista tarjoaa täysin ilmaiseksi kuvia, jopa kaupalliseen käyttöön. Tässä blogiartikkelissa kerron mitä kaikkea ilmainen kuvapankki voi sisältää ja mitkä kuvapankit ovat osoittautuneet parhaiksi minun mielestä.

Lyhyesti lisensseistä

Vaikka kyseessä olisikin ilmainen kuvapankki, on hyvä tarkastaa jokaiseen kuvaan liittyvä lisenssi. Emme kuitenkaan halua loukata kenenkään tekijänoikeuksia. On siis hyvä tutustua eri lisenssityyppeihin ja mitä oikeuksia kuvan ottajalla on. Valtaosa palveluista on luonut oman lisenssityypin tai pohjaa ne johonkin olemassa olevaan lisenssiin. Lähes kaikki palvelut antavat vapauden käyttää kuvia ilmaiseksi ilman minkäänlaisen viittauksen lisäämistä kuvan alkuperään. Palvelut kuitenkin kannustavat nimeämään kuvan ottajan kuvan yhteyteen. Tutustuthan tarkasti kunkin palvelun lisenssiehtoihin ennen kuvien käyttöä.

Yleisin käytetty lisenssi on Creative Commons CC0.

Paras ilmainen kuvapankki

Ilmaisia kuvapankkeja on paljon ja niitä tulee jatkuvasti lisää. Listaan 6 omaa suosikkiani ja kerron hieman mikä kyseisissä palveluissa on hyvää ja mikä mahdollisesti huonoa.

Eikö sinulla ole vielä blogia? Meiltä saat juuri sinulle räätälöidyn blogin hyvin edulliseen hintaan. Voit myös halutessasi lukea artikkelimme siitä, miten rakentaa blogi aivan itse!

Unsplash

unsplash

Varmasti yksi tunnetuimmista ja isoimmista ilmaisista kuvapankeista. Ja aivan syystäkin. Unsplash on täynnä ammativalokuvaajien ottamia todella laadukkaita kuvia. Täältä löydän ehdottomasti parhaat luonto- ja maisemakuvat. Unsplash tarjoaa myös hyvin kehittyneen API-rajapinnan, joka avulla on helppo luoda hyvin kustomoituja ohjelmia kuvien esittämiseen.

Pixabay

pixabay

Ilmaisten kuvituskuvien ja vektori taiteen kultasuoni. Valokuvien lisäksi Pixabay on täynnä piirroskuvia, ikoneita, kuvituskuvia ja muuta taidetta. Hakuominaisuudella pystyy esimerkiksi hakemaan kuvia joissa on läpinäkyvä tausta. Näin löydät helposti vaikka havainnollistavia piirroskuvia.

StockSnap.io

stocksnap

Toinen valtava varasto laadukkaita valokuvia. StockSnap sisältää paljon samoja kuvia kuin Unsplash, koska valokuvaajat lataavat kuvansa useaan eri palveluun. Palaan kuitenkin ajoittain aina StockSnap.io:n palveluun kun en löydä jotain sopivaa Unsplashin puolelta.

Pexels

pexels

Pexels:n ehdottomasti paras ominaisuus on "Explore" sivu. Käytän tätä sivua useasti inspiraation lähteenä ja kun silloin kun en ole aivan varma millä hakusanoilla etsisin jotain tiettyä kuvaa. Tällä sivulla saatan viettää useitakin tunteja vain ihaillen hienoja kuvia.

Reshot

Vain käsin valittuja kuvia, joita ei muualta (pitäisi) löytyä. Tämän palvelun erikoisuus on se, että kaikki kuvat ovat erikseen lisätty, eikä niitä pitäisi muista ilmaisista kuvapankeista löytyä. Sivun avattua huomaa välittömästi, että tämä väite pitää ainakin suurimmilta osin paikkaansa. Kuvien laatu ei välttämättä ole aina parasta, mutta jos muut palvelut eivät osaa tarjota sinulle juuri sitä etsimääsi kuvaa niin suosittelen eksymään Reshotin sivuille.

Foodiesfeed

Ilmainen kuvapankki täynnä ruokakuvia. Kurja sivusto siinä mielessä, että näitä kuvia kun katselee niin nälkä vain kasvaa. Mikäli etsit kuvia ruoasta niin tältä sivulta kannattaa etsiä aivan ensimmäiseksi.

Onko ilmainen kuvapankki hyvä vaihtoehto?

Ei aina. Niistä ei välttämättä aina löydä juuri haluamaansa. Koska kuvat ovat ilmaisia niin moni käyttää niitä. On hyvin yleistä törmätä samoihin kuviin usean eri bloggajan sivuilla. Niistä tajuaa heti, että ollaan menty sieltä missä aita on matalin. Jos haluat uniikin blogin uniikilla sisällöllä, ota kuvat itse.

Ilmainen kuvapankki on kuitenkin hyvä vaihtoehto, kun tarvitset kirjoituksesi yhteyteen havainnollistavan kuvan, eikä kuva välttämättä ole se blogikirjoituksesi pääjuttu. Kuvia on tosi näppärä käyttää esimerkiksi taustakuvina luomaan oikeanlaisen tunnelman kirjoituksesi sisällölle.

Kuvapankkien käyttö on todella yleistä. Lähes jokainen yritys turvautuu jonkinasteiseen kuvapankkiin niiden helpon ja nopean saatavuuden ansiosta. Se on sinun päätös milloin siirryt ilmaisesta maksulliseen kuvapankkiin ja missä kohtaa kannattaa aloittaa yhteistyö ammattivalokuvaajan kanssa.

Maksulliset kuvapankit

Mikäli ilmaisista kuvapankeista ei löydy sitä mitä etsit niin suosittelen tarkastelemaan maksullisia kuvapankkeja. Suurinosa näistä palveluista antaa sinun selata heidän tarjoamiaan kuvia etukäteen. Kuvat ovat osittain peitetty vesileimoilla, jotka saa maksun jälkeen pois.

Shutterstock

Yksi isoimmista kuvapankeista, josta löytyy 300 miljoonaa kuvaa käytettäväksi. Täältä luulisi löytävän juuri sen mitä tarvitsee.

Adobe Stock

Adobe:n oma kuvapankki. Jos käytät Adobe:n tuotteita mediasi käsittelyssä niin suosittelen tätä palvelua. Se toimii hyvin yhteen esimerkiksi Photoshopin kanssa. Adobe Stock tarjoaa myös ääniraitoja ja videoita hyvin maltilliseen hintaan.