Kotisivujen kuntotesti - 10 kohdan opas

Kotisivujen kuntotesti - 10 kohdan opas

Kotisivujen kuntotesti olisi hyvä suorittaa tasaisin väliajoin ja varmistaa, ettet vahingossakaan menetä arvokkaita asiakkaita. Käy kanssamme nämä 10 tärkeää kohtaa ja varmista, että kotisivunne on valmiit kohtaamaan ennätys myyntipäivät.

Varmuuskopioi

Ennen kuin aloitat kotisivujen kuntotestiä ja tarvittavien muutosten tekoa, niin tee aivan uusi ja tuore varmuuskopio sivuistasi. Tarkista onko palveluntarjoajallasi varmuuskopiointipalvelua käytössä ja tee heidän kautta täydellinen varmuuskopio. Jos teillä on käytössä cPanel pohjainen webhotelli niin voit tehdä itse varmuuskopion cPanelin kautta. Toinen vaihtoehto on ottaa kopio WordPress sivusta esimerkiksi All-in-One WP Migration -lisäosalla.

Lomakkeet ja yhteystiedot

Tarkista, että kotisivujen yhteydenottolomakkeet toimivat oikein. Lähetä useita eri testi-yhteydenottoja itsellesi ja tarkista, että ilmoitukset tulevat oikein ja ajallaan perille. Tarkista, että yhteydenottolomake kerää kaiken tarvittavan tiedon ja, että lomake löytyy aina sieltä, mistä asiakas sitä todennäköisesti pyrkii etsimään.

Mikäli sähköposti-ilmoitukset eivät saavu normaalisti perille, ota välittömästi yhteyttä sivujenne kehittäjään. Mikäli itse ylläpidät sivuja niin tarkista, että webhotellisi palveluntarjoaja tarjoaa toimivan ympäristön postien lähettämiseen. Voit myös kokeilla korjata ongelmaa tällä lisäosalla, joka antaa mahdollisuuden käyttää esimerkiksi Gmail tai GSuite osoitetta postin lähettämiseksi. Toinen todella edullinen ja varmasti toimiva ratkaisu on Amazon SES (Simple Email Service) -palvelu.

Samalla on hyvä tehdä nopea tarkistus sivuilla näkyville yhteystiedoille. Etsi ensin missä kaikkialla teillä on teidän yrityksen yhteystiedot ja tarkista, että tiedot varmasti pitävät paikkansa. On myös hyvä lisätä "mailto:" ja "tel:" -etuliitteet linkkeinä sähköpostiin ja puhelinnumeroon, jotta asiakkaat voivat klikkaamalla lähettää postia tai soittaa teille.

Suppiloiden toimivuus

Oikein toimivat sivut tulisi toimia kuin suppilo. Laskeutumissivujen tulisi ohjata asiakas tekemään jokin tietty tavoitteellinen asia. Usein se on kotisivuilla tuotteen osto tai yhteydenotto. Mikäli teillä on useampia laskeutumissivuja niin käy ne kaikki yksitellen itse läpi ja tarkista, että varmasti päädyt sille sivulle, jolle haluat asiakkaan päätyvän. Tarkista, että kaikki linkit toimivat, eikä ohjaa virhesivuille. Voit käyttää myös ulkoista työkalua kuolleiden linkkien tarkistamiseen.

Tietoturva

Kotisivujen kuntotestiä tehdessä tietoturvaa ei tule missään nimessä unohtaa. Tietoturvan tulisi olla aina niin hyvällä tasolla kuin suinkin vain mahdollista. Tässä muutama seikka, jotka kannattaa tarkistaa ajoittain.

SSL-Sertifikaatin toimivuus

Tarkista, että sivunne on varmasti ssl-salauksen takana. Sivunne linkin edessä tulisi aina olla https:// eikä http://. Voit tarkistaa sivujenne SSL:n toimivuuden tämän työkalun avulla. Lue aikaisempi artikkelimme, jossa vertailemme http:// vs https:// eroja.

Ylläpidon kirjautuminen

Vaihda ylläpidon ja pääkäyttäjän salasana tasaisin väliajoin. Hyvä aikaväli on 3-6kk. Varmista, että salasana on vahva ja sisältää erikoismerkkejä. Suosittelen myös ottamaan kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöön.

Cloudflare CDN

Cloudflare estää todella tehokkaasti haitallisten bottien tunkeutumisen sivuille ja samalla säästää sivujasi turhalta rasitukselta. Cloudflare on ilmainen ja sen käyttöönotto on todella helppoa. Löydät ohjeet sen käyttöönottoon meidän blogistamme. Cloudflare käyttöohje - 5 kohtaa miten ottaa Cloudflare käyttöön.

Webhotellin / palvelimen toimivuus

Kestääkö verkkokauppanne isompaa kävijämäärää? Kotisivujen kuntotesti tarkoittaa myös sivujen testaamista tulevaa varten. Olettaen, että teidän sivut tulevat saamaan valtavasti enemmän huomiota Black Fridayn aikaan, niin teidän tulee varmistaa, että sivunne jaksavat pyöriä ison kuorman alla. Esimerkiksi https://loadimpact.com/ on helppo tapa testata miten sivut toimivat kovan paineen alla.

Onko teillä tarvetta tehokkaammalle virtuaalipalvelimelle selättämään kotisivujen latausongelmat? Tutustu meidän WP VPS palveluun.

Sivujen toimivuus yleisimmillä selaimilla

Tarkista, että sivusi toimii mahdollisimman monella eri laitteella. Enään ei ole kannattavaa luoda sivuja tukemaan vanhoja ja vanhentuneita selaimia, mutta sivut tulisi luoda aina tukemaan yleisimpiä selaimia kuten Google Chrome, Firefox ja Safari. Broserling on hyvä työkalu, jonka avulla voit testata useita eri selaimia ja laitteita omistamatta niitä.

Samalla on hyvä testata, toimiiko sivut myös mobiililaitteilla. Jopa 60% tämänkin blogin lukijoista vierailee sivuillamme mobiililaitteiden kautta. On siis tärkeää, että sivut toimivat mobiilissa. Tämän testaamiseen suosittelen Googlen omaa työkalua.

Toimiiko analytiikka?

Mikäli käytät, jotain seuranta palvelua, kuten Google Analyticsiä, niin tarkista, että data varmasti välittyy sivuiltanne. Avaa Analytics Dashboard ja katso, onko edellisen päivän tiedot päivittyneet järjestelmään. Voit myös käyttää Google Tag Assistanttia apuna.

Kotisivujen kuntotesti WordPress -sivuille

Lisäosat ja teemat tulisi pitää päivitettynä aina. Päivittämällä lisäosat uusimpiin versioihin, pienennät riskiä tulla hakkeroiduksi. Haavoittuneet lisäosat madaltavat merkittävästi kotisivujen tietoturvaa. Sama pätee myös teemoihin. Mikäli sinulla on Divi:n kaltainen "monimutkaisempi" teema käytössä, kannattaa sekin pitää päivitettynä.

Sivujen toimivuus- ja kuntotesti kannattaa suorittaa aina ennen tiedettyä kovaa myyntipäivää. Ette halua koskaan joutua tilanteeseen, jossa sivut kyykkäävät ja myynnit menee sivu suun.