Nettisivujen latausnopeus vaikuttaa konversioon

Nettisivujen latausnopeus vaikuttaa konversioon

40% verkkosivuilla vierailevista kävijöistä poistuvat, jos nettisivujen latausnopeus kestää yli kolme sekuntia. 73% internetin mobiilikäyttäjistä kertoo törmänneensä verkkosivuun, joka latautuu liian hitaasti. Yhä useampi verkon käyttäjä on nykyään malttamaton. Tämän vuoksi on hyvin tärkeää, että nettisivusi latautuvat mahdollisimman nopeasti. Liian hitaat nettisivut johtavat potentiaalisten asiakkaiden menettämiseen.

Selvitä nettisivujen latausnopeus ilmaiseksi

Netistä löytyy useampi kätevä työkalu, jolla voit mitata nettisivujen latausnopeuksia ilmaiseksi. Useimmat työkalut myös kertovat hyvin yksityiskohtaisesti, mitkä asiat hidastavat sivujen latautumista. Ohessa kaksi hyvää työkalua, joiden avulla minä yleinsä optimoin nettisivujen latausnopeudet. Alla olevat testitulokset ovat Tuonetti-sivun tuloksia. Testit ovat suoritettu palvelimelta, joka on fyysisesti lähimpänä meidän käyttämää palvelinta.

HYVÄ MUISTAA! Älä sokeasti tuijota työkalujen antamia kouluarvosanoja. Se mikä merkitsee on todellinen latausnopeus. Jos esimerkiksi käytät Cloudflare CDN palvelua kotisivuillasi, kouluarvosanat varmasti putoaa. Latausnopeus ei itsessään kuitenkaan välttämättä laske, vaan päinvastoin nousee. Kaikki latausnopeudet, jotka ovat alle kolme sekunttia on oikein hyviä!

GTmetrix

https://gtmetrix.com/

GTMetrix on varmasti käytetyin ja suosituin nettisivujen latausnopeutta mittaava palvelu. Se tarjoaa erittäin yksityiskohtaista tietoa, siitä mikä mahdollisesti hidastaa nettisivujesi latautumista.

gtmetrix

Pingdom Tools

https://tools.pingdom.com/

Pingdom Tools tarjoaa hieman vähemmän informaatiota kuin GTmetrix, mutta heillä on palvelimia muutamassa muussa paikassa, joten pystyt testailemaan miten sivusi latautuu eri maissa.

pingdom

Mitkä asiat vaikuttavat nettisivujen latausnopeuteen?

Verkkosivuillesi tulisi aina valita mahdollisimman nopea ja yhteensopiva palvelin. Valitse palveluntarjoajasi sijainnin ja ominaisuuksien perusteella. Mikäli kohdeyleisösi on Euroopan alueelle, valitse palvelimesi Euroopasta. Nopea palvelin aloittaa verkkosivujen lataamisen asiakkaalle mahdollisimman nopeasti. Täyteen ahdetut webhotellit ovat yleisin syy hitaille kotisivuille.

Valitse supernopea webhotelli kotisivujesi kodiksi!

Rakenna verkkosivusi kevyiksi.

Älä täytä sivujasi isoilla kuvilla, suurilla objekteilla tai hienoilla animaatioilla. Sivusi tulisi palvella asiakasta ja tarjota kaikki tarvittava tieto mahdollisimman nopeasti. Simppelit sivut voivat kuitenkin olla myös näyttävät. Suosi valmiita verkkosivupohjia, jotka ovat jo valmiiksi optimoidut toimimaan nopeasti. Esimerkiksi WordPress tarjoaa hyvän alustan nopeille ja moderneille verkkosivuille.

Viisi vinkkiä, joilla vauhditat verkkosivujesi latausnopeutta!

1. Käytä sivuillasi välimuistia.

Välimuisti (eng. cache) toimii nopeampana muistina, josta verkkosivut latautuvat. Välimuistina toimii mm. palvelimen välimuisti sekä asiakkaan selaimen välimuisti. Jos asiakas on vieraillut sivuillasi jo aikaisemmin, niin koko sivustosi sisältö ei enää lataudu kokonaisuudessaan palvelimeltasi, vaan osa latautuu asiakkaan selaimen välimuistista. Tällöin latausaika on huomattavasti nopeampi, kuin ensimmäinen latauskerta. Ensimmäiseen latauskertaan vaikuttaa todella paljon palvelimen välimuisti. Eri palveluntarjoajat tarjoavat eri välimuistiratkaisuja. Jos käytät WordPressiä, löytyy siihen useita eri lisäosia hoitamaan välimuistin optimoinnin. Suosittelen tutustumaan esimerkiksi seuraaviin lisäosiin:

2. Vähennä HTTP-pyyntöjen määrää.

Noin 80% verkkosivun latautumisesta kuluu sivun eri osien lataamiseen. Eri osat ladataan eri HTTP-pyyntöjen kanssa. Mitä enemmän sinulla on eri elementtejä sivuillasi, sitä enemmän HTTP-pyyntöjä syntyy, jotka myös kasvattavat sivujen latausaikaa. Hyvä välimuistia hallinnoiva ohjelma osaa liittää eri elementit yhteen ja tehdä niistä nopeasti latautuvia. Esimerkiksi WP Rocket WordPress-lisäosa yhdistää CSS-tyylitiedostot ja JS-tiedostot yhteen.

3. Optimoi kuviesi laatu.

Kun lisäät kuvia sivustollesi, niin varmista ensin, että kuvat ovat mahdollisimman pieniä tiedostokooltaan. Isot kuvien lataaminen kestää kauan, joten vältä suurien kuvien lisäämistä sivuillesi. Hyvä nyrkkisääntö kuvien tallentamiseen: käytä PNG-tiedostomuotoa tallentaessasi kuvia, joissa on vähän eri värejä ja selkeitä kuvioita, kuten logo. Käytä JPEG-tiedostomuotoa, kun tallennat valokuvia ja muita värikkäitä taideteoksia. Voit myös ladata WordPressiin lisäosan, joka optimoi kuvat puolestasi. Kuvien optimointilisäosia WordPressiin:

4. Käytä sisällönjakeluverkkoa.

Sisällönjakeluverkolla (eng. CDN eli Content Delivery Network) hajautat verkkosivusi ladattavan materiaalin välityspalvelimelle, josta asiakas saa ladattua verkkosivusi tiedot nopeammin. Sisällönjakeluverkkoa kannattaa käyttää erityisesti silloin, kun sivuillasi vierailee ihmisiä ympäri maailmaa. Sisällönjakoverkkoja tarjoaa esimerkiksi:

Lue meidän ohje miten ottaa Cloudflare ilmaiseksi käyttöön!

5. Hyödynnä ulkoisia palveluita.

Esimerkiksi videoiden ylläpito omalla palvelimella on nykypäivänä melko kannattamatonta. Videot ovat suuria tiedostokooltaan ja ne kuluttavat ladattaessa valtavasti verkkopalvelimesi kaistaa. Pahimmassa tapauksessa video ei edes lataudu asiakkaalle kunnolla,ja asiakas poistuu huonon kokemuksen takia. Lataa videosi ennemmin Youtubeen tai Vimeeoon, joista voit upottaa ne verkkosivuillesi.

Yhteenveto - Nettisivujen latausnopeus

Nettisivujen latausnopeus vaikuttaa nettisivujen yleiseen käyttömukavuuteen ja sitä kautta myös konversioon. Kun nettisivut toimii hyvin, käyttäjät tykkäävät vierailla niillä enemmän. Käytä siis hieman vaivaa siihen, että käyt aikaisemmin mainitut 5 kohtaa läpi, niin saat varmasti jo merkittävästi paremmat tulokset irti omilta kotisivuiltasi!

Tiesitkö, että nopeat nettisivut vaikuttavat myös positiivisesti kotisivujesi sijoittumiseen Googlen hakutuloksissa? Google käyttää kotisivujesi latausnopeutta yhtenä määrittelevänä tekijänä hakutuloksissaan.