Aloittelijan opas WordPress nettisivujen tekoon

11.8.2019
Tuonetti Yritysblogi
Aihealueet:
nettisivujen teko

Nettisivujen teko WordPressin avulla on yksinkertaisuudessaan todella helppoa. WordPress on kehittynyt valtavasti vuosien varrella ja tarjoaa jo nykyään todella tehokkaat työkalut nettisivujen tekoon. WordPressin hienous mielestäni onkin sen dynaamisuus. Sen avulla pystyy luomaan nopeasti hyvin simppelit laskeutumissivut tai sitten todella monimutkaisen verkkosivukokonaisuuden. Tässä oppaassa kerron alusta loppuun, miten luot WordPress kotisivut itse ilman nettisivujen teko kokemusta.

Mikä ihmeen WordPress?

WordPress on maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä, jonka avulla on luotu 33% koko internetin verkkosivuista. Syy tälle on selkeä: WordPress kotisivut ovat selkeästi monipuolisimpia verkkosivuja, mitä netissä tulee vastaan ja sen käyttö on ilmaista. WordPress kotisivut ovat useasti todella dynaamisia ja muokattavia, sekä uskomattoman tehokkaasti ylläpidettäviä verkkosivuja. WordPressin avulla sivuista saadaan myös todella modernin näköisiä ja mobiiliystävällisiä. Nettisivujen teko WordPressin avulla ei myöskään välttämättä vaadi ollenkaan koodaustaitoa.

Lue artikkelimme miksi WordPress on täydellinen valinta yrityksen kotisivuille.

Nettisivujen teko WordPressin avulla

Tässä oppaassa haluan näyttää sinulle, että nettisivujen teko ei välttämättä vaadi entuudestaan mitään muuta kuin halun oppia. Sinun ei tarvitse osata koodata, eikä suunnitella monimutkaisia mobiilioptimoituja kotisivujen ulkoasuja. Olen rakentanut kotisivuje jo toistakymmentä vuotta ja haluan auttaa uusia alasta kiinnostuneita selviämään alkutaipaleesta. Kerron myös mitä ei kannata tehdä, jotta ette astuisi samoihin sudenkuoppiin kuin minä.

Projektin aloitus

Alla näet listan asioista joita tulet tarvitsemaan tämän projektin toteuttamiseen. Tämän oppaan kuvitteellinen tavoite on luoda uudet komeat kotisivut suomalaista perinneruokaa valmistavalle ravintolalle.

Valmistelut

Verkkotunnus on uusien kotisivujesi osoite. Samalla tavalla kuin tämän sivun osoite on "tuonetti.fi". Tarvitset oman verkkotunnuksen, jonka kautta sivusi tulevat löytymään. Verkkotunnus opastaa liikenteen webhotelliisi. Webhotelli on koti kotisivuillesi, josta sivusi tarjoillaan vieraille. WordPressin asentaminen webhotellille voi olla helppoa tai vaikeaa riippuen palveluntarjoajasta. Mikäli haluat kokonaan ohittaa tämän hieman teknillisemmän osion, niin suosittelen tutustumaan meidän WordPress Webhotelli -palveluun.

Mikäli haluat harjoitella sivujen rakentamista ilman webhotellia ja verkkotunnusta niin voit esimerkiksi käyttää seuraavaa työkalua, joka asentaa WordPressin tietokoneellesi. Näitä sivuja ei pysty muut näkemään.

Aloittelijan opas WordPress kotisivujen rakentamiseen

Tässä kohtaa sinulla tulisi olla WordPress asennettuna webhotelliin ja pääsy sivuille valitsemasi verkkotunnuksen kautta. Hallintaneeliin pääset kirjautumaan lisäämällä "/wp-admin/" -tekstin verkkotunnuksesi perään.

1. WordPress Asetukset

Ensimmäiseksi aloitamme muuttamalla muutamia WordPressin asetuksia, jotta sivujen kehittäminen olisi helpompaa ja lopputulos olisi käytännöllisempi.

WordPress kotisivujen teko

Avaa WordPress hallintapaneeli ja siirry osioon "Asetukset". WordPressin hallintaan liittyvät osiot löytyvät vasemmasta sivupalkista. Eri lisäosat luovat omat valikkonsa myös tänne. Tämän hallintapaneelin kautta pystyt tehdä kaikki tarvittavat muutokset kotisivuillesi, siksi on myös tärkeää, että valitset vahvan salasanan WordPress sivujesi kirjautumiseen.

"Yleiset asetukset" -sivulta pääset muuttamaan nettisivujesi nimeä ja kuvausta. Nimen kohdalle on hyvä asettaa yrityksen tai yhdistyksen nimi ja kuvauksen kohdalle menee mukavasti slogan tai lyhyt kuvaava lause. Selaa alaspäin ja tarkasta, että sinulla on oikea kieli ja aikavyöhyke käytössä. Suosittelen asettamaan aikavyöhykkeen kaupungin perusteella, jotta sivusto päivittää ajan kesäajan ja talviajan mukaan. Hieman vielä alempana löydät päivämäärän ja kellonajan oletusmuodon. Valitse teille sopivin vaihtoehto.

wordpress sivujen teko

Kun olet "Asetukset" sivulla, näet vasemmassa sivupalkissa avautuvan eri asetusten alavalikot. Tältä listalta löytyy asetukset mm. Osoiterakenteelle, medialle ja lukemiselle. Avaa seuraavaksi osio "Osoiterakenne" ja vaihda osoiterakenne kohtaan "Artikkelin nimi". Tämän asetuksen avulla kotisivusi linkit ovat mukavan lyhyitä ja luettavia.

2. Tyylikkään ulkoasun valitseminen

WordPressin "Ulkoasu" -osion alta löydät valtavan määrän valmiiksi luotuja teemoja, joiden avulla pääset ohittamaan valtavan määrän työtä. Teemojen luonti käsin voi olla todella haastavaa ja aikaa syövää, joten moni turvautuu valmiisiin teemoihin ja muokkaa niistä omanlaisia.

Avaa "Ulkoasu" -osio vasemmasta sivupalkista ja paina vasemmalle ylös ilmestyvää "Lisää uusi"-painiketta. Tätä kautta pääset selaamaan eri teemoja ja asentamaan sen mikä sinua miellyttää. Valitsimme tämän esimerkin tekemiseen ASTRA teeman, koska sen avulla pystymme valitsemaan valmiin rungon ravintolasivumme tekemistä varten. Kun olet löytänyt teitä miellyttävän teeman, klikkaa "Asenna", odota hetki ja klikkaa "Ota käyttöön". Jotkut teemat vaativat erinäisten lisäosien lisäämisen, jotta teema toimisi oikein.

Mikäli päätit valita ASTRA teeman, niin saat asentamisen jälkeen ilmoituksen aloittaa teeman käytön. Klikkaa "Aloita" ja valitse "Gutenberg" seuraavassa ikkunassa. Seuraavaksi pääset valitsemaan itsellesi rungon kotisvuillesi, josta pääset muokkaaman omanlaisesi. Klikkaa "Preview" ja sen jälkeen "Import site". Odota kunnes sivusto on asentanut kaiken tarvittavan. Kun sivusto on asentanut kaiken, voit vierailla uusilla kotisivuillasi ja tarkastella mitä kaikkea haluaisit muokata tästä valmisteemasta. Tässä kohtaa sinulla on jo täysin toimiva kotisivu, joka toimii myös mobiililaitteilla. Seuraavaksi haluamme korvata kaiken sisällön teidän omilla kuvilla ja teksteillä.

3. Ulkoasun muokkaaminen

Sivujen ulkoasu ei välttämättä täsmää vielä väriteemaltaan ja fonteiltaan sitä tyyliä, jota te haluatte edustaa. Mene takaisin WordPress sivujesi hallintapaneeliin ja avaa kohta "Ulkoasu". Klikkaa alavalikosta kohtaa "Mukauta". Tämä avaa sinulle uuden näkymän, jossa sivusi näkyvät oikealla ja vasemmalla näkyy sivupalkki eri asetusten kanssa.

Voit tehdä erilaisia muutoksia ja leikkiä eri asetusten kanssa niin paljon kuin haluat. Muutokset eivät tallennu ennen kuin painat yläkulmassa olevaa "Julkaisu"-nappia. Mikäli haluat aloittaa muokkaamisen alusta niin päivitä sivu ilman, että painat "Julkaisu"-nappia.

Muokataksesi sivustosi logoa, mene kohtaan "Asettelu -> Otsikkopalkki -> Sivuston identiteetti". Jos teillä ei ole logoa niin voitte esimerkiksi piilottaa sivuston otsikkopalkissa olevan logon ja asettaa tilalle yrityksenne nimen ja sloganin.

"Värit ja tausta -> Perusvärit" -kohdasta voit muokata sivustosi väritystä. Nämä värit eivät aina vaikuta joka kohtaan, joten ota talteen värisi, jotta voit käyttää niitä myöhemmin eri sivujen osien muokkaamiseen.

Muokataksesi sivuston fonttia mene osioon: "Typografia -> Perustypografia". "Body ja sisältö" -kohta tarkoittaa sivuston leipätekstejä ja "Otsikot" ovat nimensä mukaisesti otsikoita. Suurin osa moderneista teemoista tukee Google Fontseja. Voit siis valita Googlen laajasta valikoimasta juuri sopivan fontin teidän sivuille. Fontteja pääset vertailemaan täällä: https://fonts.google.com/

Uusien nettisivujen teko on tässä kohtaa jo pitkällä, mutta suurin osuus on vielä edessä. Eniten aikaa vie oman sisällön tuottaminen. Ota siis tässä kohtaa pieni tauko ja aloita miettimään, mitä kaikkea haluat sivuillesi tulevan.

4. Sisällön muokkaaminen ja luominen

Suurin työ on nyt alkamassa ja mitä enemmän näet itse vaivaa laadukkaan sisällön luomiseen, sitä parempi kotisivuistasi tulee. Hienot verkkosivut ovat toki komeat ja näyttävät, mutta jos sisältö on heikko niin kävijät poistuvat niiltä pikaisesti.

Tässä ohjeessa opetan vain sivujen muokkaamisen perusteet, sillä hyvän sisällön luomisen ja muokkaamisen oppii parhaiten kokeilemalla ja tekemällä. Aloitetaan muokkaamalla etusivua. Etusivu on sivu, jolla kävijät päätyvät useimmiten ensimmäisenä ja sen tulisi koukuttaa asiakas jäämään sivuille tekemään, sitä mikä sinulla on sivujen tavoitteena. Jos sivusi olisi verkkokauppa, etusivun tulisi houkutella asiakasta ostamaan jotakin.

Avaa hallintapaneeli ja mene kohtaan "Sivut". Vie hiiri "Etusivu"-kohdan päälle ja klikkaa "Muokkaa"-linkkiä.

WordPress nettisivujen teko

WordPressin uusi Gutenberg -muokkausnäkymä antaa näppärän työkalun, jolla voit luoda visuaalisesti sivusi sisällön. Koska näkymä ei ole aivan identtinen sen kanssa miltä sivusi tulisi oikeasti näyttämään, niin suosittelen aina ajoittain tarkistamaan lopputuloksen esikatselun kautta. Esikatselun pääset klikkaamalla oikeassa yläkulmassa olevaa "Esikatselu"-painiketta, joka on "Julkaise..."-painikkeen vieressä.

Klikkaamalla eri elementtejä pääset muokkaamaan niitä. Tekstien muokkaaminen toimii yleisesti niin, että kirjoitat siihen mihin haluat tekstin ilmestyvän. Jotkut elementit ovat hieman monimutkaisempia ja niitä klikkaamalla oikealle sivulle ilmestyy erillinen asetuspalkki. Tämän palkin kautta pääset muokkaamaan esimerkiksi fontin kokoa, väriä ja elementin taustaväriä.

Oikeasta reunasta löydät myös asiakirjaan liittyvät asetukset. Tätä kautta pystyt vaihtamaan tähän kyseiseen sivuun liittyviä asetuksia kuten linkkiä tai artikkelikuvaa. Asettamalla artikkelikuvan saat muokattua kuvaa, joka ilmestyy eri sosiaalisiin medioihin kun jaat sivusi linkin.

Gutenbergissä on paljon hyvin paljon nettisivujen tekoa helpottavia ominaisuuksia. Viemällä hiiresi eri kohtien päälle, saat lisättyä lisää sisältöä. Sivusi muodostuu eri lohkoista kun se on rakennettu Gutenbergin avulla. Lisäämällä eri lohkoja, lisäät lisää sisältöä sivuillesi.

Kun olet tehnyt haluamasi muutokset sivuille niin voit tallentaa sivun luonnoksena tai julkaista sen. Luonnos jää sinulle talteen ja pääset muokkaamaan sitä myös myöhemmin ilman, että muutokset näkyvät sivulla vieraileville. Julkaisu siirtää muutokset suoraan ns. Live -tilaan. Tällöin muutokset näkyvät myös vierailijoille.

Helppo tapa luoda upeat sivut

Jopa meidän kotisivut on rakennettu WordPressin avulla. Sivut ovat toki rakennettu hyvin eri tavalla, mutta se todistaa sen, että WordPress taipuu moneen. WordPress tarjoaa rajattomasti mahdollisuuksia hienojen sivujen luomiseen, eikä sen opettelu ole mahdotonta. Aloita siis jo tänään ja nappaa itsellesi edullinen verkkotunnus ja webhotelli meiltä.

Lue seuraavaksi meidän täysin ilmainen ja laaja WordPress hakukoneoptimointiopas!

Artikkelin kirjoittaja

Tuomas Lindroos
Yrittäjä yrityksessä Tuonetti - Turbonörtti verkkokehittäjä, joka on erikoistunut kotisivujen luomiseen ja verkkopalvelimien kehittämiseen.

Kommentit artikkelissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *