Mikä ihmeen WHOIS -suojaus? - Kuka omistaa tämän domainin?

1.12.2019
Tuonetti Yritysblogi
Aihealueet:
whois tiedot

Mistä tiedän kuka oikeasti omistaa jonkin tietyn verkkotunnuksen? WHOIS tietokanta kertoo sinulle tämän tiedon. Eli vastatakseni välittömästi kysymykseesi: voit tarkistaa kuka omistaa jonkun tietyn domainin käyttämällä WHOIS lookup työkalua. Esimerkiksi tätä. Jos kuitenkin haluat ymmärtää WHOIS tiedoista ja niiden suojaamisista enemmän niin jatka lukemista.

WHOIS (who is)

WHOIS on internet palvelu, jonka tehtävä on kertoa rekisteröityjen domain-osoitteiden tiedot. Näihin tietoihin sisältyy mm. Rekisteröivän tahon yhteystiedot, käytössä olevat nimipalvelimet ja omistajan tiedot. WHOIS ei ole lyhenne, mutta se on myös tunnettu lyhenteenä lauseelle "Who is responsible for this domain name?". Joka käännettynä tarkoitaa: "Kuka on vastuussa tästä verkkotunnuksesta?". WHOIS tiedot voidaan kuitenkin joissain tapauksissa suojata. Koska nämä tiedot ovat aina julkisesti saatavilla, on välillä hyvä suojata ne.

Esimerkki Tuonetti.fi whois tiedoista

WHOIS -suojaus

Valtaosa domain osoittetia rekisteröivistä tahoista tarjoaa myös palvelua nimeltä "WHOIS -suojaus" tai "WHOIS protection". Tämän palvelun tehtävä on suojata sinun tiedot ja korvata ne rekisterinpitäjän palvelun tiedoilla. Rekisteritiedot sisältävät myös osoitteesi, sähköpostisi, sekä puhelinnuerosi. Siksi niiden suojaaminen tällaisella palvelulla on välillä viisasta. Esimerkiksi suojaamattomat .com -päätteiset osoitteiden omistajat saavat useasti spämmi sähköpostia tai spämmi puheluita.

Esimerkki Tuonetti.cloud -verkkotunnuksen whois tiedoista, jotka on suojattu whois protection palvelulla.

.FI -verkkotunnukset

Kaikkia verkkotunnuksia ei kuitenkaan voi suojata tällaisella palvelulla. Näistä yksi hyvä esimerkki on suomalainen .fi -verkkotunnus. Koska tunnusta ei pysty suojata, se myös herättää luottoa. Suomalaisen .fi -verkkotunnuksen takana on siis aina joku henkilö, yritys tai yhdistys.

Tilaa verkkotunnus WHOIS -suojauksella meiltä!

Artikkelin kirjoittaja

Tuomas Lindroos
Yrittäjä yrityksessä Tuonetti - Turbonörtti verkkokehittäjä, joka on erikoistunut kotisivujen luomiseen ja verkkopalvelimien kehittämiseen.

Kommentit artikkelissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *